петък, 4 февруари 2011 г.

Торта с шоколодов фондан



Блат:
2 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. + 1 с.л. брашно
7 с.л. вода
1 равна ч.л. бакпулвер
ванилия, цветни кокосови стърготини, цветни пръчици за поръсване

Отделят се белтъците от жълтъците. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол . Жълтъците се разбиват отделно със захарта и водата. Към тях се прибавя брашното, пресято заедно с бакпулвера. Накрая внимателно се прибавят белтъците.Като се бърка с някаква шпатулка(силиконова или дървена).

Сместа се изсипва в намаслена и поръсена с брашно форма / тава.

Блатът се пече, докато леко порозовее и клечка, забодена в средата не излезне суха, без полепнало по нея тесто.
Става много пухкав и мек. Направих 3 отделни блата в първия сложих ванияли, във втория- розови кокосови стърготини, в третия- цветни пръчици за поръсване, разбърквам ги и пека с тях.преди да сглобя тортата обелих с нож блатовете.
Кемове за тортата:
Единия крем е заквасена сметана и течен шоколад(по 200 грама)смесват се с миксер.
другият крем е млечен, отделят се жълтъците на 6 яйца. Към 600-700 мл. прясно мляко се добавят 5 с.л. брашно и 5-6 с.л. захар, слага се на котлона и се добавят леко разбитите жълтъци.Бърка се до сгъстяване. Смъква се от котлона , разделя се на две- към едната част се добавя шоколад (разтопен на водна баня ), а към другата масло разбито със захар и 2-3 белтъка разбити на сняг.
Начин на приготвяне на шоколадовия фондан:
3 с.л. захар се разтварят на котлона в 30 мл. вода, към тях се добавят 3 с.л. глюкоза, когато и тя се разтопи се списа котлона.
Отделно се разтопяват в МВ 3 бели шоколада Милка, бърка се постоянно и се разтопява на програма размразяване. Когато се разтопят до пълна глаткост се смесват с глюкозения сироп. Оставя се в хладилника да се стегне, но преди да се работи с него се пуска за 10-20 секунди в МВ.

Начин на приготвяне на тортата:
Блат намазан с млечния крем в който има шоколад, втори блат и крем със заквасената сметана, най- отгоре блат и се покрива с масления крем. Оставя се да стегне поне 5-6 часа. Отгоре се покрива с фондана.