неделя, 31 януари 2010 г.

Торта "Династия"




Продукти:
за блата
10 белтъка
300 гр. кристална захар
300 гр. смлени орехи
3 с.л. брашно
кората от 1 лимон
3 ванилии

заосновния крем
1 литър прясно мляко
10 с.л. захар
8 с.л. брашно
10 жълтъка
кората от 1 лимон
2 ванилии

за двата вида крем
250 гр. масло
100 гр. пудра захар
200 гр. черен шоколад

замасления крем
масло
пудра захар

за марципан "Варна"
150 мл вода
70 гр. краве масло
150 гр. брашно
500 гр пудра захар

за руската мастика(фигурките на тортата)
1 и 1/2 ч.л. желатин
2 с.л студена вода
2 ч.л глицерин
1 и 1/2 с.л. течна глюкоза
450 гр захар

Приготвяне:
Белтъците се разбиват на сняг. Постепенно се добавя захарта и се бърка, докато се разтвори.С внимателно разбъркаване с дървена лъжица(или лопатка) се добавят смлените орехи, лимоновата кора и ванилията. Разбърканата смес се разделя на 3 равни части. Всеки блат се пече в предварително загрята фурна при 150 градуса.За основния крем брашното, захарта и ванилията се смесват в купа и се разбъркват.Добавя се мааалко мляко за да се получи каша.Прибавят се жълтъците и настърганата лимонова кора.Всичко се разбърква добре и постепенно се разрежда с останалото мляко.Сварява се на гъст крем. След изтиването на крема се разделя на две части.Към едната се добавя 250 гр. масло, разбито на пухкав крем с 100 гр. пудра захар.Масленият крем се разбива добре с миксер.Към другата част от основния крем се прибавя 200 гр. разтопен на водна баня течен шоколад. И този крем се разбива добре с миксер.Тортата се сглобява по следният начин- блат крем 1, крем 2, блат и пак.Като кремовете се намазват един върху друг в реда маслен, шоколадов. Преди покриване с марципан "Варна" тортата се намазва отгоре с маслен крем.
Приготвяне на марципан "Варна":
Във врящата вода се разтваря маслото и се изсипва наведнъж брашното. Рзбърква се добре и се изсипва на плот , докато се охлади. Полученото тесто се измесва с пудрата захар, докато я поеме всичката. Увива се в домакинско фолио и се охлажда в хладилника. След като се извади Марципанът се оцветява в желания цвят за покриване на тортата, може да се остави и част от него за окраса. Разточва се на хартия за печене на много тънък лист, позволяващ да се покрие цялата торта, включително и отстрани.Пренася се и се захлупва върху тортата с помощта на хартията. Изглажда се и се оформя внимателно по тортата. ЗА ПОКРИВАНЕ НА ТОРТАТА МОЖЕ ДА СЕ ПОЛЗВА И ГОТОВА МОДЕЛИРАЩА МАСА.

Приготвяне на руската мастика:
Желатинът се накисва във водата и след като набъбне се разтваря на водна баня. След пълното му разтваряне се добавя глицеринът и глюкозата.Разбъркава се добре. В съд се слага пудрата захар, прави се кладенче,в него се изсипва желатиновата смес. Меси се , докато се получи тесто с консистенция на пластелин, оцветява се с бои и се правят фигурки.